Прогрес

В NASA створили вертоліт для демонстрації можливостей польоту в атмосфері Марса

Вертоліт-безпілотник, здатний літати в атмосфері Марса, створили американські фахівці в Лабораторії реактивного руху в Пасадіні (штат Каліфорнія), повідомляє ТАСС.

На його борту не буде наукової апаратури, він призначений для того, щоб довести можливість польоту в атмосфері Марса.

Як повідомив в п’ятницю інтернет-портал Space.com у лютому вертоліт вже здійснив пробний політ в «Космічному імітаторі» — випробувальній камері діаметром близько 8 м, де відтворені умови, що існують на поверхні Марса. По завершенні випробувань він був доставлений в випробувальний центр в Денвері (штат Колорадо), де пройшов на сумісність конструкції з марсоходом Mars 2020, від якого вертоліт повинен відстикуватися після спуску на поверхню Марса. Крім того, вертоліт піддали випробуванню на вібростенді і охолодженню до мінус 129 градусів Цельсія.

«Поки ніхто ще не створював вертольоти для польоту в марсіанській атмосфері, тому ми кожен раз вирішуємо все нові проблеми, — повідомила в інтерв’ю Space.com керівник проекту Mars Helicopter Мімі Аун. — Ми очікуємо, що випробування будуть завершені і ми зможемо передати його в монтажний корпус для установки на марсохід вже влітку нинішнього року».

Як вважають експерти NASA, в майбутньому вертольоти можна буде застосовувати для обстеження важкодоступних районів на поверхні Марса, зокрема, глибоких кратерів і високих круч, а також для перекидання невеликих вантажів. Одна з проблем, з якою стикаються розробники, — затримка сигналу від чотирьох до 24 хвилин, в залежності від взаємного положення Землі та Марса, що істотно ускладнює дистанційне керування пристроєм.

Шестиколісний марсохід Mars 2020 має довжину приблизно 3 м без урахування механічної руки-маніпулятора, його ширина — 2,7 м, а висота — 2,2 м. Маса апарата становить 1050 кг Для запуску «Марса-2020» з космодрому на мисі Канаверал планується використовувати ракету-носій Atlas V. Посадку апарату передбачається здійснити у лютому 2021 року в кратері Джезеро, діаметр якого 45 км. Він знаходиться в західній частині Рівнини Ісіди (Isidis Planitia), північніше марсіанського екватора. Одне з головних завдань марсохода — пошук слідів життя на Марсі, дослідження геологічної будови Марса і складу атмосфери.