Економіка

В НБУ анонсували програму з МВФ на $10 млрд

Нова програма, на відміну від чинної, буде розширеного фінансування. Її розмір складе до $10 мільярдів.

Обсяг нової програми співпраці між Україною і Міжнародним валютним фондом складе від 5 млрд до $10 млрд, це буде залежати від її термінів. Про це заявив заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб в інтерв’ю виданню Financial Observer.

Він зазначив, що на відміну від діючої програми stand-by, нова буде програмою розширеного фінансування (Extended Fund Facility).

«Зазвичай програма EFF триває 2,5 — 4 роки. Ми використовуємо ці параметри в макроекономічних прогнозах Нацбанку. Розмір програми залежатиме від її тривалості. Ми вважаємо, що це буде $5-10 млрд», — сказав Сологуб.

Перший транш нової програми МВФ, за його прогнозами, може надійти до кінця цього року. Очікується, що він складе близько двох мільярдів доларів США. Приблизно, на такі ж суми фінансування МВФ можна розраховувати в 2020 — 2021 роках.

«Нова програма з МВФ — це, перш за все, позитивний сигнал для інвесторів і міжнародних партнерів України, індикатор продовження реформ. Поточний рівень міжнародних резервів є достатнім для згладжування Національним банком надмірних коливань на валютному ринку і виконання зобов’язань Уряду. Зобов’язання, які Україна візьме на себе в рамках нової програми, навряд чи будуть сильно відрізнятися від тих, які були включені в попередні угоди», — заявив Сологуб.

Він також додав, що міжнародні партнери очікують від України, насамперед, антикорупційної, судової та земельної реформи, а також продовження виваженої фіскальної політики і зниження частки прострочених кредитів у банківській системі.

Раніше у Зеленського заявляли, що наполягатимуть на пом’якшення позиції МВФ у питанні вартості газу в Україні.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net