Соціум

В Океанії невідомі масово вбивають і розчленовують аборигенів

Не менш ніж 15 жінок і дітей стали жертвами жорстокої розправи в одному із сіл в Папуа-Новій Гвінеї.

Про це з посиланням на дані поліції пише The Guardian.

Інцидент стався вранці 8 липня в провінції Хела в населеному пункті Каріда, де проживають близько 800 осіб. За словами одного з очевидців Філіпа Пімуа, загинули 16 осіб: вісім дітей у віці від року до 15 років і вісім жінок, дві з яких були вагітні.

Чоловік розповів, що напад стався близько шостої ранку: він прокинувся і пішов на кухню, коли почув постріли і побачив кілька будинків у вогні.

«Я знав, що вороги вже перебувають у селі, тому просто втік і сховався в кущах», — зазначив він.

Пімуа повернувся лише через кілька годин і побачив розрубані на шматки тіла. За його словами, жертви були так розчленовані, що було неможливо зрозуміти, кому належали ті чи інші частини. В результаті жителі просто завернули останки в протимоскітні сітки і залишили село, побоюючись повторної атаки. Повернутися і поховати убитих вони зважилися тільки разом з поліцейськими.

Причина події точно невідома. Однак, за словами Пімуа, напад «ворогів» може бути пов’язаний з давньою ворожнечею місцевих племен. Водночас BBC News зазначає, що те, що трапилося, ймовірно, стало відповіддю на атаку на інше село Муніма, де раніше були вбиті семеро людей.

Губернатор провінції Філіп Ундіалу також вважає, що розправа була частиною конфлікту, який триває багато років. Однак він наголосив, що останні напади відбуваються на невинних людей, які цього не очікують.

Прем’єр-міністр Папуа-Нової Гвінеї Джеймс Марапе у свою чергу зазначив, що винні мають бути знайдені і покарані. Він зазначив, що в регіоні недостатньо поліцейських, проте його запити на збільшення їхнього числа з 2012 року залишаються без підтримки.

«Як може в провінції з 400 тисячами жителів підтримуватися порядок, якщо працюють там не більше 60 поліцейських?» — зазначив він.

В останні роки Хела й інші високогірні райони все частіше страждають від насильства. З регіону надходять повідомлення про вбивства, репресії і сексуальне насильство, які посилилися з ростом доступності вогнепальної зброї.