Соціум

В ООН розповіли про користь їжі з комах

еда из насекомыхГлобальний дефіцит продовольства і пошук більш поживних і екологічних продуктів змушує споживачів і вчених звертатися до нетрадиційних джерел живлення, самим багатообіцяючим з яких є їстівні комахи. Один з провідних експертів в продовольчій і сільськогосподарській організації Об’єднаних Націй (ФАО) Джулія Муір розповіла РИА Новости, що їжа з комах для більш ніж двох мільярдів чоловік «не новина, а звичайна практика».

«У світі зараз спостерігається не те щоб рух, а інтерес, особливо в тому, що стосується пошуку не тільки поживною, але екологічно чистої їжі… Харчова цінність комах залежить від їх виду стадії зростання і місця перебування: але в цілому вони містять високу кількість білка, яке можна порівняти з рибою, насичені жирні кислоти – вони дуже корисні для страждаючих від недоїдання дітей, а також клітковину, фосфор, магній і цинк», — заявила Muir.

За словами директора підприємства, яке кілька років вирощує цвіркунів під Туріном, «статистика споживання говорить про те, що до 2050 року, якщо ми не знайдемо іншого джерела білка, його в світі не вистачить на всіх». Секрет поживної цінності цвіркунів, за його словами, криється, перш за все, в найвищому вмісті білка. Крім того, цвіркуни, споживають у дві тисячі разів менше води, ніж бики і корови, і вимагають майже в шість разів менше корму в перерахунку на кілограм.

«У природі немає нічого, що в сухому вигляді містило б 60-70% протеїну. Виробництво кілограма білка, отриманого з комах, що призводить до викиду в атмосферу 1% вуглекислого газу порівняно з білком тваринного походження», — заявив керівник Italian Cricket Farm Іван Альбано.

За словами Альбано, цвіркуни можуть потрапити в раціон кожної людини у вигляді борошна, яка додається в пропорції один до дев’яти в будь-яку випічку або тісто для пасти. У вигляді борошна вони нагадують подрібнений фундук, оскільки при виробництві піддаються часткової обжарке. Також бізнесмен висловив упевненість, що » загальноєвропейський дозвіл на виробництво харчування дозволило б годувати італійськими цвіркунами не тільки тварин, але і людей».

Источник: NEWS.am

Аспекты.net