Політика

В ООН закликали до активних заходів щодо зниження загрози природних катастроф

ООН закликала світову спільноту до активних заходів щодо зниження загрози природних катастроф. Як наголошується в опублікованому в середу в Женеві доповіді Управління ООН зі зменшення небезпеки стихійних лих (ЮНИСДР), ризики стають систематичними: одна катастрофа може швидко спричинити за собою іншу зважаючи на складність глобальної економіки і тісної взаємодії людини і природи, і це вимагає від урядів розробки національних стратегій щодо їх запобігання, передає ТАСС.

«Ми більше не можемо дозволити собі розкіш затягувати вирішення проблеми. Якщо ми продовжимо жити так, як жили досі, то саме наше виживання буде поставлено під питання», — заявила в зв’язку з публікацією доповіді спецпредставник генерального секретаря ООН щодо зниження ризику стихійних лих Мамі Мицутори. За її словами, «рід людський ніколи не стикався раніше з настільки великими і комплексними загрозами». «Дворазове збільшення за останні 20 років екстремальних погодних явищ — ще одне свідчення того, що нам потрібен новий підхід у вирішенні проблеми ризику катастроф, якщо ми хочемо домогтися зниження шкоди», — сказала Мицутори.

Тиск на екосистеми

ЮНІСДР підкреслює, що економічні моделі, не засновані на принципах сталого розвитку, таять в собі великі небезпеки. «Зважаючи на складність нашої глобальної економіки і взаємодії між людською і природного системами, одна катастрофа може викликати іншу. Зростання населення і рівня споживання мають, як ніколи раніше, сильний тиск на світові екосистеми», — констатували експерти. Вони звернули увагу, зокрема, на той факт, що посухи можуть являти собою «комплексний ризик», оскільки вони впливають на сільське господарство, водопостачання, енергетику, транспорт, туризм, охорону здоров’я і природне біорізноманіття.

Крім того, відзначений «зростаючий потенціал» виникнення ситуацій, коли одне стихійне лихо посилює наслідки іншого. Так відбувається, наприклад, коли зливові дощі призводять до зсувів і селевим потокам слідом за лісовими пожежами, виниклими після тривалої посухи, пояснюють експерти. Людству загрожують не тільки добре відомі, але і нові ризики, попереджає в ЮНІСДР. Мова йде про ситуації, коли екстремальні погодні явища призводять до технологічних аварій, і це обертається серйозними проблемами для бізнесу, пояснюють фахівці.

Автори доповіді звертають також увагу на «серйозну нерівність у розподілі тягаря між країнами з низькими і високими доходами». На найбідніші країни, вказують вони, випадають найважчі за своїми наслідками лиха. Людські втрати і матеріальні збитки щодо валового внутрішнього продукту «мають тенденцію бути вище в країнах з найменшими можливостями» реагування на катастрофи.

Експерти закликають уряди до активних зусиль з реалізації схваленої в 2015 році Сендайської рамкової програми щодо зниження ризику стихійних лих.