Соціум

В організмі американця кілька років вироблявся алкоголь

У 46-річного жителя США діагностували рідкісну хворобу: синдром «автобродіння».

У 2011 році 46-річний житель Північної Кароліни сильно травмував руку і лікарі прописали йому антибіотик цефалексин. Через тиждень після курсу у хворого почалися провали в пам’яті, з’явилося «затуманення» мозку, депресивний настрій. Це тривало кілька років — до тих пір, поки у 2014 році психіатр не призначив йому курс антидепресантів, інформує Ukr.Media.

Ще через деякий час, одного разу вранці чоловік їхав в автомобілі, коли його зупинила поліція. Запідозривши його в нетверезому водінні, правоохоронці попросили пройти перевірку на алкотестері. В результаті з’ясувалося, що рівень алкоголю в крові водія еквівалентний приблизно семи-десяти спиртних напоїв і достатній для того, щоб викликати нудоту, порушення в координації і навіть втрату свідомості.

Однак американець наполягав, що не вживав алкоголь, перш ніж сісти за кермо. Після такого резонансного випадку чоловік вирішив звернутися до лікаря.

Медики порадили йому пройти вуглеводний тест: пацієнтові давали 50 грамів їжі, що містить багато вуглеводів, і стежили за рівнем алкоголю в крові. Через кілька годин після прийому їжі з’ясувалося, що рівень алкоголю в крові чоловіка значно зріс, хоча він і не вживав спиртного.

Крім того, в аналізах американця виявилися Saccharomyces cerevisiae — простіше кажучи, пивні дріжджі. Тоді йому і поставили синдром «автобродіння», або «автопивоварні» (auto-brewery syndrome).

Спочатку пацієнтові прописали протигрибкові препарати, але незабаром йому довелося лягти в лікарню: чоловік з’їв піцу і його «п’яний» стан повернувся, він впав і вдарився головою, отримавши до того ж внутрішньочерепну кровотечу.

Після тривалих пошуків грамотної лікарської допомоги американець звернувся до фахівців з Медичного центру Річмондського університету в Нью-Йорку.

За словами гастроентеролога Фахада Маліка, цей епізод став першим документально підтвердженим випадком синдрому автобродіння, спричиненого прийомом антибіотиків, оскільки до 2011 року і травми руки пацієнт був здоровий.

«Антибіотик змінив мікробіом кишечника, що призвело до збільшення кількості грибків. На цей діагноз слід перевіряти будь-якого пацієнта з ознаками алкогольного отруєння, який, однак, заперечує вживання спиртних напоїв », — йдеться в звіті, опублікованому в журналі BMJ Open Gastroenterology.

Медики вирішили продовжити лікування протигрибковими препаратами в поєднанні з пробіотиками.

«Через півтора року у пацієнта не виявляються симптоми цієї хвороби, він відновив свій звичний спосіб життя, дотримується звичайної дієти, час від часу перевіряючи рівень алкоголю за допомогою алкотестера. Крім того, він відмовився від антидепресантів », — підсумував Малік.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net