Соціум

В Україні абітурієнти продовжують вступати на незатребувані спеціальності

Шість із десяти найпопулярніших серед абітурієнтів спеціальностей є незатребуваними на ринку праці.

Абітурієнти вступають на спеціальності, на які немає попиту — з десяти найпопулярніших професій, які абітурієнти вибирали в цьому році, тільки чотири затребувані на ринку праці. Про це повідомляє «Сегодня».

Найчастіше молоді люди хочуть стати філологами, юристами, менеджерами, IT-фахівцями і педагогами. У цьому році 65 419 абітурієнтів подали заяви на Філологію. Майже стільки ж на Право — 65 077, на Менеджмент — 50 207, відзначають у Міністерстві освіти.

Така тенденція спостерігається як мінімум останні п’ять років, каже Тетяна Пашкіна, HR-експерт сайту rabota.ua. Серед десяти найпопулярніших спеціальностей тільки чотири затребувані на ринку праці. В топі абітурієнтів цього року, крім перерахованих трьох найпопулярніших, також є комп’ютерні науки, журналістика, економіка, інженерія програмного забезпечення, психологія і медицина.

Через шість років у нас будуть дипломовані безробітні, вважає Тетяна Пашкіна. Кількість резюме на вакансію юриста — найбільше серед усіх спеціальностей.

«Вакансій філологів у нас лише кілька десятків на місяць, тоді як на продавців-консультантів — кілька тисяч. Через це люди, які мають диплом філолога, змушені йти працювати адміністраторами, перекладачами, офіс-менеджерами і так далі. Щодо менеджерів — ніхто не хоче брати менеджерів 22 років, які не мають не те що досвіду управління, але й досвіду роботи взагалі», — говорить Пашкіна.

«Психологія, економіка, менеджмент, філологія — це проліт над ринком праці. Цих професій ринок просто не потребує. Вузи їх охоче випускають, тому що це гарантоване фінансування. Але реальної практичної необхідності в цих професіях немає», — додає HR-експерт.