Економіка

В Україні очікується збільшення вартості ряду головних продуктів

Українцям слід очікувати підвищення цін на молочні продукти, хліб, а також м’ясо і гречку.

До кінця поточного року українцям варто готуватися до суттєвого подорожчання харчових продуктів. Ціни зміняться на ряд продуктів з соціального кошика, інформує Ukr.Media.

За підрахунками аналітиків, найбільше в Україні подорожчає вершкове масло. Причиною зміни ціни на цей популярний продукт називають високий попит закордоном. Тобто, чим більше піде продукції на експорт, тим вищою буде ціна на внутрішньому ринку.

Також подорожчає хліб. Ціни на нього будуть підвищуватися кожен місяць — він додасть до вартості 1-3%.

«Ми будемо спостерігати, подорожчання, щонайменше на 1% до кінця року на кожен вид хліба, можливо, навіть більше. Окремі сорти хліба зростуть десь до 3%», — розповів експерт.

Водночас, голова Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, вважає, що вартість молочних продуктів зросте незначно, оскільки вона вже зрівнялася з європейською. Зростання ціни складе 1,5-2% на деякі види молочних продуктів.

За його оцінками, може істотно додати в ціні гречка — через скорочення площ для посіву культури.

Також Дорошенка попереджає про подорожчання м’яса. Це пов’язано зі скороченням поголів’я свиней в Україні. Але подорожчання буде неістотним — близько 1-1,5 гривень, вважає експерт.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net