Економіка

В Україні оцінили запаси урану

Підтверджені запаси уранової руди в Україні становлять близько 270 тисяч тонн, в цілому запаси оцінюються вдвічі більше.

Запаси уранових руд в Україні становлять близько 560 тисяч тонн, а підтверджені запаси — 270 тисяч тонн. Про це заявив співзасновник компанії Атомні енергетичні системи України Геннадій Буткевич в інтерв’ю виданню Цензор.НЕТ.

«Україна неймовірно багата, наші надра не освоєні і навіть не розвідані. За розрахунковими оцінками вчених, запаси корисних копалин у нас — це приблизно 12-15 трлн доларів. Все це лежить в землі, як в сейфі, і щоб цим скористатися, необхідна інфраструктура і стратегія», — розповів Буткевич.

За його словами, АЕСУ також отримала можливість видобувати й інші корисні копалини, необхідні для виробництва ядерного палива.

«Наша компанія придбала на аукціонах ліцензії на цілу низку родовищ в Україні. Це цирконій, берилій, титан, уран, графіт… Ми хочемо забезпечити повний цикл видобутку корисних копалин для ядерної енергетики», — зазначив Буткевич.

Також, співзасновник АЕСУ відзначив погіршення системи виробництва складових ядерного палива.

«Видобуток урану за останні кілька років впав з 1200 тонн до 600 тонн в рік. При тому, що потреби України сьогодні складають близько 2500 тонн урану на рік. Падіння виробництва триває, залежність від імпорту зростає. Потрібно залучати великі інвестиції для видобутку, а державне підприємство це зробити не може», — заявив Буткевич.

Зазначимо, АЕСУ має намір видобувати до 200 тонн урану на рік на чотирьох родовищах, ліцензії на які компанія отримала в 2017 році.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net