Соціум

В Україні відновили формулу оплати за «комуналку»

Прем’єр-міністр України заявив, що частка оплати за послуги ЖКГ не буде перевищувати 15 % від доходів населення.

Кабмін України прийняв постанову, яка передбачає підвищення плати за житлово-комунальні послуги з 15% до 20% та зменшення обсягу субсидій у 2020 році. Разом з тим, прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що частка оплати за послуги ЖКГ не буде перевищувати 15 % від доходів населення. Таким чином, комунальні платежі є основним навантаженням на гаманці жителів України, інформує Ukr.Media.

У зв’язку з цим президент України Володимир Зеленський заявляв, що новий Кабінет міністрів має вжити заходів для зниження «комунальної» статті в доходах українців. За словами глави держави, уряд буде розпущено, якщо він не виконає поставлене завдання.

Кабмін у жовтні затвердив документ, який передбачає збільшення плати за комуналку для тих, хто отримує субсидію, які тепер будуть платити не 15%, а 20% від середньомісячного доходу.

У Кабінеті міністрів додали, що плата за послуги ЖКГ збільшиться з 1 травня наступного року, коли закінчиться опалювальний сезон і зазначили, що розрахунок субсидій не зазнав змін: чим менше дохід домогосподарства, тим більше субсидія на оплату послуг ЖКГ.

Однак Кабмін виніс пропозицію зменшити в державному бюджеті-2020 суму на виплату субсидій на 8 млрд гривень, а це передбачає скорочення кількості субсидіантів. Також в Україні запланована перевірка одержувачів субсидій, яка скоротить їх число.

Нагадаємо, що у Кабінеті міністрів заявили, що зміни формули нарахування субсидій відбудуться з травня 2020 року, а в нинішньому опалювальному сезоні субсидії не зменшаться. Так, 20 жовтня було прийнято відповідну постанову, за якою з 1 травня наступного року розмір базової норми плати за житлово-комунальні послуги для одержувачів субсидій зросте з 15% до 20% середньомісячного сукупного доходу домогосподарства.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net