Прогрес

В Україні змінилися вимоги до меду

Колір натурального продукту повинен бути від прозорого, білого, світло-жовтого до темно-коричневого.

Міністерство аграрної політики і продовольства затвердило вимоги до виробництва та маркування меду. Відповідний указ №330 опубліковано на офіційному сайті міністерства.

Зазначається, що документ гармонізує законодавство України до законодавства Європейського Союзу в частині вимог до меду, що дозволить забезпечити український ринок якісною продукцією і розширити експортні можливості.

Згідно з указом, мед повинен складатися з вуглеводів, переважно з фруктози і глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ензими (ферменти) і пилкових зерен, що потрапляють в процесі переробки бджолами нектару.

При цьому колір повинен бути від прозорого, білого, світло-жовтого до темно-коричневого.

У продукт, що маркується словом «мед», заборонено додавати інші харчові інгредієнти, харчові добавки або будь-які інші добавки.

Маркування зазначених продуктів може бути доповнене інформацією про спеціальні критерії якості.

На етикетці меду для кондитерських виробів поряд з його назвою має бути зазначено: «призначений тільки для товарів, які підлягають переробці».

Даний указ набуває чинності через 6 місяців — з 6 лютого 2020 року.

Нагадаємо, за чотири місяці 2019 року Україна збільшила експорт меду на 35,8% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

А за підсумками 2018 року Україна скоротила експорт меду більш ніж на чверть, через що втратила статус третього в світі постачальника меду.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net