Економіка

В Україні зросла кількість створення індустріальних парків

Україна може скласти конкуренцію Угорщині та Словаччині в частині створення індустріальних парків.

В Україні спостерігається бум створення індустріальних парків. За словами керівника департаменту ринків капіталу CBRE Ukraine Ярослава Горбушко, на кінець 2018 року в Україні налічувалося 35 зареєстрованих індустріальних парків, що у 2,5 раза більше показників 2014 року, інформує Ukr.Media.

На його думку, при збільшенні фінансування індустріальних промислових парків Державним фондом регіонального розвитку (ДФРР) і залучення приватних інвестицій, їх кількість буде зростати. Це дозволить Україні конкурувати з такими країнами, як Словаччина та Угорщина за можливість стати одним з центрів Східної Європи щодо розвитку індустріального будівництва.

Експерт зазначив, що сьогодні на ринку спостерігається попит на логістичні комплекси, у зв’язку з розвитком e-commerce і зростаючою потребою в оренді площ логістичними операторами. Водночас число заводів залишається незначним. «Деякі з них можуть бути реконструйовані, переформатовані відповідно до сучасних потреб. Переважно старі заводи знаходяться в оренді, а їх потужності часто використовуються лише частково — на площі лише 1-2 тис. м2 (завод може займати при цьому 10 тис. м²)», — зазначив Горбушко.

За словами експерта, сьогодні у світі найбільш перспективними сегментами індустріального будівництва є галузі машинобудування, хімічна промисловість, медичні та біотехнології, IT і телекомунікації, а також сфера виробництва сучасних будматеріалів.

Водночас в Україні на достатньому рівні представлені лише декілька з них: автомобілебудування, машинобудування і заводи з виготовлення будівельних матеріалів. «Зараз перспективними сегментами індустріального будівництва з урахуванням географічного положення є центральні області України, зокрема Київська і Дніпропетровська, де трудовий ринок забезпечений кваліфікованою робочою силою за рахунок щільності населення», — сказав Горбушко.

На думку експерта, нині існує нагальна потреба в новому підході до залучення іноземних інвестицій з боку держави.

«Україна повинна на державному рівні забезпечити незалежність та безсторонність судової системи, працювати над подоланням корупції в сегменті нерухомості та індустріального будівництва», — розповів експерт.

Крім того, на думку фахівця, необхідно створити прозору дозвільну систему, яка дозволила б девелоперам відстежувати стан розгляду їх заяв і документів, а також звертатися за підтримкою до кваліфікованих та відповідальних осіб.

«З 1 листопада 2018 Державна архітектурно-будівельна інспекція почала реєструвати всі дозвільні документи через відкриту систему «Прозора ДАБІ», запуск якої дозволив моніторити кожну заявку від девелопера. А з 2 вересня 2019 Держархбудінспекція та Фонд «Євразія» почали тестування системи «Електронний кабінет». Ця система автоматизує прийняття рішень в будівництві і допоможе усунути вплив людського фактора, мінімізує виникнення корупційних ризиків між девелоперами та контролюючими органами», — підсумував Горбушко.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net