Соціум

В Україні з’явився освітній омбудсмен

Першим освітнім омбудсменом в Україні став Сергій Горбачов — директор однієї зі шкіл Києва.

В Україні з’явився освітній омбудсмен. Ним став директор спеціалізованої школи №148 міста Києва Сергій Горбачов. Про це повідомила пресслужба Міносвіти в п’ятницю, 12 липня.

З посадою освітнього омбудсмена визначилася міністр освіти Лілія Гриневич. Це право передбачене законом. Незважаючи на це, Міносвіти проводило публічний відбір на основі конкурсу.

Спеціально створена комісія при МОН рекомендувала на посаду трьох кандидатів. Конкурентами Горбачова були професійний юрист з досвідом роботи зі складними підлітками в рамках системи пробації Ірина Яковець та Олеся Ващук, яка має досвід правозахисної діяльності.

Вибір зупинився на Сергієві Горбачові, зокрема, тому, що він знає систему освіти зсередини.

«Сергій Іванович — єдиний з кандидатів має сформоване розуміння того, що таке педагогіка партнерства. І нам дуже важливо, щоб ця посада, і він повинен це зробити, щоб вона не перетворювалася в ще один каральний орган, який шукатиме винних. А ця посада має стати осередком довіри і цивілізованого вирішення конфліктів», — сказала Лілія Гриневич.

Уповноважений Міністерства освіти і науки вирішуватиме шкільні конфлікти: захищатиме права учнів, учителів і батьків. Після офіційного призначення освітній омбудсмен має знайти і підібрати собі офіс і співробітників з 15 осіб.

Сергій Горбачов працює у сфері освіти 13 років. Закінчив Запорізький державний педагогічний університет. Працював вчителем російської мови та літератури. Згодом очолив школу Логос. Понад три роки працює директором спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №148 імені Івана Багряного з поглибленим вивченням української мови та літератури міста Києва.