Економіка

В Україні з’явився продукт із захищеним географічним зазначенням

Першим продуктом із зареєстрованим географічним зазначенням стала «Гуцульська овеча бриндзя».

Міністерство економіки, торгівлі і сільського господарства зареєструвало перший український продукт із захищеним географічним зазначенням «Гуцульська овеча бриндзя». Про це повідомляє портал АПК України.

«Гуцульська овеча бриндзя» — це перше українське географічне зазначення, яке відповідає європейським вимогам до реєстрації і має право на визнання в ЄС.

Заявку на реєстрацію географічного зазначення подав до Мінекономіки громадський союз Асоціація виробників традиційних карпатських високогірних сирів 19 грудня 2018 року.

«Гуцульська овеча бриндзя» виробляється на літніх високогірних пасовищах Карпат з гірського овечого молока відповідно до традицій, що сягають XV століття. Зона виробництва продукту охоплює Закарпатську, Івано-Франківську та частину Чернівецької області.

Раніше повідомлялося, Україна не буде виробляти коньяк. Робота зі створення і впровадження нового терміна для позначення напою вже почалася. З 2026 року виробники повністю відмовляться від старої назви.

Нагадаємо, відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС Україна взяла на себе зобов’язання з 2026 року відмовитися від використання захищеного географічного зазначення «коньяк» для продукту вітчизняного виробництва. Замість терміна «коньяк України» буде вживатися інша назва.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net