Прогрес

В Японії навчилися створювати будинки, які піднімаються над землею

Сьогодні в Країні висхідного сонця вже побудовано приблизно 100 будинків за цим методом.

В історії Японії було багато природних катаклізмів. Це і вулкани, які вивергають вогонь, і найсильніші землетруси, які породжують всі руйнівні цунамі і забирають життя багатьох жителів країни, інформує Ukr.Media.

11 років тому японські вчені представили на суд компетентних людей зовсім рідкісний проєкт будівель. Вони можуть злегка підніматися над землею — при цілком певних умовах. Але в ті роки ця новітня технологія не знайшла підтримки і близько 3-х років припадала пилом на полицях.

Черговий шаленої сили землетрус у 2011 році забрав життя понад 20 тис. японців. Були повністю зруйновані великі промислові підприємства, включаючи АЕС «Фукусіма».

З-за аварії на атомній станції в повітря було викинуто велику кількість радіоактивних елементів. Це завдало непоправної шкоди екології навколишнього середовища.

Тільки після цієї катастрофи вчені повернулися до проєкту будівлі, які задумані як сейсмічно безпечні. Автором ідеї та розробок стала фірма «Air Danshin Systems Inc».

Система захисту включається в роботу при перших реально відчутних підземних поштовхах. Спеціальний прилад з встановленими на ньому сейсмічними сенсорами, відчувши ці поштовхи, дає сигнал в компресор, який розташований під будівлею.

Компресор одразу починає подачу повітря в подушки, які знаходяться між фундаментом будівлі і землею.

Через 10-15 секунд основою будинку стає повітряний прошарок. Його товщина кілька сантиметрів. Але цього достатньо для підіймання будинку над землею. Після того, як поштовхи стихають, будівля опускається на землю і повертається в раму по всьому периметру.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net