Men's & Women's

В Японії службовцям дозволили приходити на роботу без краваток

костюмІз запізненням на тиждень через довгі вихідні почалася в Японії кампанія Cool biz-через настання стійко теплої погоди службовцям дозволено приходити на роботу без краваток. Це дозволяє навіть в спекотні травневі дні утримуватися від використання кондиціонерів, передає РИА Новости.

Як завжди, показують приклад співробітники міністерства навколишнього середовища – вони прийшли не тільки без краваток, але і, незважаючи на прохолодну погоду в Токіо, футболки з коротким рукавом і окінавських сорочках з рослинним орнаментом.

Міністри ж не показали належної одностайності. Без краваток, але в піджаках вели прес-конференції тільки генеральний секретар уряду Есихидэ Суга, міністр оборони Такесі Ивая, міністр юстиції Такасі Ямасіта – він прийшов не тільки без краватки, але і в сорочці несподіваного для його рангу веселого жовтого кольору, і міністр охорони здоров’я, праці і добробуту Такумі Нэмото – він вирішив відзначити перший день экокампании сорочкою в смужку, як і міністр у справах відновлення після стихійних лих Хиромити Ватанабе. Голова комітету громадської безпеки Ямамото Дзюндзо також прийшов без краватки. Міністр у справах Олімпійських ігор Сін’іті Судзкукі вирішив не пов’язувати краватку і навіть «дозволив» собі сорочку в клітинку.

Міністр закордонних справ Таро Коно вважав за краще зберегти строгий стиль-в перший після довгих вихідних робочий день він надів білосніжну сорочку, пов’язавши небесно-блакитну краватку в темно-синій горошок. Міністр сільського господарства Такаморі Йосікава також прийшов у блакитній краватці з невизначеним орнаментом. Не відмовився від краватки і міністр економіки, що поєднує цю посаду з постом міністра з економічних зв’язків з Росією Хіросіге Секо. Він був у бордовій краватці з рідкісними біло-синіми вкрапленнями. Міністр у справах відновлення економіки Тосиміцу Мотегі був у краватці кольору мокрого асфальту» з ніжно-блакитними тонкими смужками. Очевидно, таке інакомислення цих міністрів пояснюється прохолодною погодою в Токіо-21 градус, що дозволяє зберігати звичний офісний вигляд.

Загальнонаціональна кампанія з впровадження полегшеної форми одягу Сool biz (скорочене від cool business) проходить в країні з 2005 року. Її мета — боротьба з парниковим ефектом за рахунок зниження навантаження на кондиціонери, які встановлюють в режимі роботи на 28 градусів або не містять зовсім. Заради цього службовцям дозволено приходити в більш легкому одязі.

Спочатку кампанія проходила з 1 червня по 31 вересня. Але з 2011 року, коли Японія стала економити електроенергію з-за виходу з ладу всіх атомних станцій після землетрусу 11 березня і аварії на АЕС «Фукусіма-1», кампанію стали проводити з 1 травня по 31 жовтня. Проте з цього року вирішено завершити кампанію в кінці вересня, так як на другий осінній місяць випадає мало по-справжньому спекотних днів.

Період з 1 червня по 31 вересня 2011 року став називатися супер-cool biz, він передбачає не тільки відмову від краваток і піджаків, але і носіння сандалій, гавайських сорочок, футболок «поло» з відкладним комірцем найрізноманітніших відтінків і кольорів.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net