Здоров’я

Вакцина від вітряної віспи може захистити і від оперізувального лишаю — дослідження

Діти, які отримали вакцину проти вітряної віспи, значно рідше хворіють оперізуючим лишаєм. Про це повідомляється в новому дослідженні, опублікованому в журналі Pediatrics.

Оперізувальний лишай (herpes zoster) розвивається в результаті зараження тим же вірусом, що і вітряна віспа. Вірус залишається в організмі перехворів вітряною віспою людини, але імунна система зазвичай тримає його під контролем. Однак при ослабленні імунітету вірус може активуватися і привести до появи хворобливих висипань. Приблизно у третини перенесли вітряну віспу людей буває, принаймні, один випадок оперізуючого лишаю. Хоча це захворювання частіше зустрічається у літніх людей у зв’язку з ослабленням імунної системи, у дітей теж може розвинутися оперізуючий лишай.

Як відзначили дослідники з Центру медичних досліджень Kaiser Permanente, результати дослідження показують, що вакцина проти вітряної віспи дійсно знижує ймовірність появи оперізувального лишаю у дітей. Це підкреслює подвійну перевагу вакцини проти вітряної віспи.

В рамках дослідження фахівці вивчили електронні медичні записи більш ніж 6,3 мільйона дітей у період з 2003 по 2014 рік. Приблизно 50% дітей були вакциновані в період дослідження.

З’ясувалося, що:

За 12-річний період дослідження частота захворюваності позбавляємо у дітей знизилася на 72% у міру зростання числа вакцинованих дітей.

Захворюваність у вакцинованих дітей була на 78% нижчою, ніж у нещеплених.

Захворюваність у дітей з ослабленим імунітетом, які не змогли отримати щеплення, була в 5-6 разів вище, ніж з неослабленим імунітетом.

Співвідношення випадків оперізуючого лишаю на 100 000 людино-років було 38 до 170 у вакцинованій та невакцинованій групах (людино-роки – добуток кількості дітей, включених у дослідження, та кількості часу, протягом якого кожна дитина була учасником дослідження).

Захворюваність оперізувальним лишаєм серед нещеплених дітей зросла з 2003 по 2007 роки, а потім різко знизилася до кінця періоду дослідження. Справа в тому, що підвищення рівня вакцинації за цей час знизило ризик зараження оперізувальним лишаєм в цілому для всіх дітей, включаючи нещеплених. Зниження також могло бути пов’язано з введенням в прищепний календар (з 2007 року) другої дози вакцини, оскільки захворюваність була значно нижчою у дітей, які отримали не 1-дозные, а 2-дозные щеплення.