Світ

Варшава і Вашингтон близькі до угоди про збільшення військової присутності США в Польщі

Варшава і Вашингтон близькі до угоди про збільшення військової присутності США в Польщі, включаючи збільшення чисельності персоналу та інфраструктури, напередодні візиту президента Анджея Дуда в Вашингтон у червні, повідомляє Reuters з посиланням на джерела.

Проте залишаються розбіжності з приводу того, хто буде платити за будівництво, а також з приводу того, як довго триватиме американська місія.

Представники Польщі та США сподіваються, що угода, вперше запропонована Варшавою у вересні, буде схвалена Дудою та президентом США Дональдом Трампом під час візиту.

Після декількох місяців переговорів на нижчих рівнях офіційні особи кажуть, що угода буде відрізнятися від початкової пропозиції Дуди про створення постійної бази, яку він назвав «Форт Трамп».

За словами американських чиновників, Вашингтон і Варшава близькі до угоди, яка збільшить число непостійних американських військ в країні на 1000-1500 осіб. У Польщі в середньому близько 4500 американських військовослужбовців на основі ротації у складі сил НАТО.

За словами представників США та Польщі, замість нової американської бази Сполучені Штати мають намір модернізувати або побудувати нові об’єкти на існуючих польських базах. Представники США заявили, що ведуться дискусії про будівництво злітно-посадкової смуги для американських безпілотників.

Офіційні особи США і Польщі також обговорюють питання про те, хто буде оплачувати витрати на будівництво та утримання військ, польські офіційні особи неохоче беруть на себе більшу частину витрат на утримання персоналу військ США.