Політика

Вашингтон посилить військову присутність в Іспанії

Вашингтон має намір, за згодою Мадрида, в найближчі два роки замінити чотири есмінці, що базуються на військово-морській базі в селищі Рота (південь Іспанії), на більш сучасні судна, здатні нести бойові вертольоти. Буде істотно збільшений і контингент американських військових на цій базі. Про це повідомляє DW з посиланням на El Pais.

Що стосується основного призначення бази, то воно не зміниться. Йдеться про захист південного крила НАТО від балістичних ракет і»стримування Росії в Чорному морі».

За даними El Pais плани щодо посилення військової присутності почнуть реалізовуватися на початку 2020 року із заміною згаданих кораблів, побудованих в кінці минулого століття, на нові – «есмінці останнього покоління». Крім того, на базі з’явиться загін вертольотів, укомплектований бойовими машинами морської авіації Sikorsky SH-60 Seahawk. Вони будуть розміщені як на есмінцях, так і на аеродромі бази, де вже базуються 36 літаків. Всього на сьогоднішній день в Рота знаходиться 5250 американців — військових і цивільних осіб.

Представник Міноборони Іспанії нагадав, що американські військові бази в Іспанії існують з початку 1950-х років минулого сторіччя. Їх діяльність регулюється на підставі американо-іспанської угоди від 1988 року. За його Умовами, будь-яка «якісна або кількісна» зміна американської присутності на території країни має проводитися за згодою уряду і парламенту Іспанії. Ця практика здійснювалася, наприклад, в 2002 році, коли США розмістили в Іспанії відділення військово-морської розвідки, і в 2012 році — у зв’язку з розміщенням есмінців.

Між тим El Pais стверджує, що нинішні «істотні зміни» в Рота не обговорювалися і не будуть обговорюватися в парламенті — на них вже є згода уряду Іспанії, представленого Іспанської соціалістичної робочої партією.

Відхід від існуючого законодавства газета з посиланням на джерела в уряді, пояснює «складність міжнародної обстановки, яка не дозволяє вдатися до тривалої парламентської процедури».