Здоров’я

Вчені: Бузина може стати засобом проти грипу

БузинаБузина може бути ефективна проти вірусу грипу, як з’ясували вчені з Університету Сіднея. За їх словами, речовини, що містяться в бузині, можуть безпосередньо перешкоджати проникненню і розмноженню вірусу в клітинах людини. Також бузина підсилює імунну відповідь на вірус.

Вміщені в бузині з’єднання працюють на ранній стадії розвитку інфекції, блокуючи ключові для вірусу білки. Ці білки одночасно відповідають за приєднання вірусу до клітин жертви і його проникнення всередину клітин.

Австралійські вчені в рамках дослідження використовували розчин соку бузини, яким обробляли клітини до, під час і після зараження вірусом грипу.

Крім ефективності на ранній стадії інфікування, бузина відмінно себе показала і на більш пізніх стадіях циклу грипу, коли зараження клітин вже відбулося. Бузина стимулювала вироблення клітинами цитокінів — «переносників повідомлень». Їх імунна система використовує для встановлення зв’язку між різними типами клітин, завдяки чому виходив більш ефективну імунну відповідь. В цілому противірусні властивості бузини вчені пов’язують з антоцианідіни, сполуками, що дають ягоді характерний колір.

Всі ці дослідження проходили в умовах лабораторії. Поки важко сказати, чи буде мати бузина ту ж ефективність на живих людях.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net