Прогрес

Вчені: Через зміни клімату цивілізація може загинути

Експерти аналітичного центру Breakthrough — National Centre for Climate Restoration в Австралії дійшли висновку, що через зміни клімату цивілізація може загинути до 2050 року.

Як говориться в опублікованій доповіді, глобальне потепління, викликане діяльністю людини, є найбільш серйозною загрозою для життя після ядерної війни.

На думку вчених, якщо людство не відмовиться від пошуку альтернативних джерел енергії, вже до 2030 року викиди вуглекислого газу можуть досягти максимальних значень.

Згідно з цим сценарієм, до 2050 року середня температура повітря підніметься на три градуси за Цельсієм, що призведе до посиленого руйнування льодового покриву, серйозної посухи та загибелі дерев в дощових лісах Амазонії.

У світі почнуть постійно відбуватися повені та лісові пожежі. Загинуть цілі екосистеми, майже третина Землі перетвориться на пустелю, передає «Газета.ру».

В результаті зміна клімату викличе збройні конфлікти за ресурси. Все це призведе до «відвертої хаосу» і «загибелі людської цивілізації».

Фахівці Всесвітньої метеорологічної організації раніше заявили, що декада з 2014-го по 2023 рік стане найтеплішою за останні 150 років. Очікується, що протягом кожної п’ятирічки світові температури будуть в середньому на 1 градус вище показників другої половини XIX століття.

Питання глобального потепління — один з найбільш спірних питань сучасної наукової політики. Зокрема, кліматичні скептики відкидають або ставлять під сумнів науковий консенсус про антропогенний зміні клімату.