Прогрес

Вчені дізналися, у яких людей більше шансів вижити при зустрічі з небезпекою

Група вчених-нейробіологів в процесі проведеного дослідження встановила, що у разі виникнення небезпеки, більше шансів вижити у тривожних людей, передає Planet-today.

В екстрених ситуаціях саме вони здатні на вчинення вчинків, які в звичайному житті були б їм недоступні.

Свої висновки вчені обгрунтували проведеним експериментів, в рамках якого добровільні помічники протистояли у віртуальній реальності великим хижакам.

Виявилося, що при сильному страху в головному мозку активується вогнище збудження, який забезпечує прийняття швидких і правильних рішень для відходу від небезпеки. В такому випадку людина може бігти «швидше вітру» або перестрибувати паркани вражаючої висоти.

Так, наприклад, при зустрічі з хижаком, боязка людина, лише тільки побачивши небезпеку, поспішить втекти подалі. А більш сміливий може почати міркувати про можливу сутичці з хижаком, тим самим втративши дорогоцінний час, що і призведе до загибелі.

Однак тривожність не настільки позитивна якість, як могло б здатися. Неспокійні люди часто завдають незручності не тільки собі, але і оточуючим. Вони є набагато більш недовірливими і частіше переживають по фактично нешкідливим приводів.

Тому так важливо вміти підтримувати своєрідний баланс між відвагою і тривожністю.