Здоров’я

Вчені довели, що видалення сміття з мозку є головним завданням сну

Виявляється, що під час сну ми позбуваємося старих клітин.

Вчені Бостонського університету та Медичної школи Гарварду визначили одне з найважливіших завдань глибокої фази сну. Виявляється, вона існує для видалення зайвих клітин. Подробиці опублікував журнал Science, інформує Ukr.Media.

Група вчених розвинула думку, висловлену ще Аристотелем, і підвела під неї доказову базу. Філософ давнини стверджував, що сон потрібен для відпочинку органів почуттів, які втомлюються від стимулів середовища. Він також вважав нічний відпочинок методом зростання і відновлення поживних речовин.

Дослідники експериментально встановили, що під час глибокого сну у людей і вищих тварин значно зменшується потреба у глюкозі, але при цьому концентрація цієї речовини у крові не падає. Під час неспання виснажуються запаси глікогену, під час тривалого відпочинку поповнюються.

Американські вчені пов’язали циркуляцію спинномозкової рідини з мозковою електричною активністю у період глибокого сну. Для цього довелося зняти чимало електроенцефалограм, а також багаторазово робити магнітно-резонансну томографію.

З’ясувалося, що під час глибокого сну активність нейронів хвилеподібна і синхронізована з пульсацією крові. Під час тривалого нічного відпочинку спинномозкова рідина змішується з тканинною, що дозволяє буквально відвести від клітин мозку відходи.

Цей процес було названо видаленням метаболічного баласту, наприклад, амілоїдних білків, які стають причиною появи у нейронах нерозчинних «бляшок». Гарний глибокий сон здатний знизити ризик розвитку старечої деменції.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net