Здоров’я

Вчені: фізичні вправи можуть поліпшити пам’ять у пацієнтів з серцевою недостатністю

шагВчені з’ясували, що пацієнти з серцевою недостатністю, які мають кращу фізичну форму, значно рідше мають когнітивні порушення, — пише eurekalert.org.

Пацієнти з серцевою недостатністю, у яких, за результатами тесту шестихвилинної, була виявлена хороша фізична форма, а також більш молоді і більш освічені пацієнти значно рідше мали когнітивні порушення. Результати показують, що більш здорові фізично пацієнти мають більш здорову функцію мозку.

Автор дослідження професор Ерколе Веллоне з Університету Риму «Tor Vergata» (Італія) сказав: «Пацієнтам із серцевою недостатністю потрібно робити вправи. У нас немає прямих доказів того, що фізична активність покращує когнітивні функції у пацієнтів з серцевою недостатністю, але ми знаємо, що це покращує якість і тривалість життя. Крім того, дослідження літніх людей показали, що фізичні вправи пов’язані з поліпшенням когнітивних функцій — ми сподіваємося показати те ж саме для пацієнтів з серцевою недостатністю в майбутніх дослідженнях».

Когнітивні здібності, які особливо часто порушуються у пацієнтів з серцевою недостатністю, — це пам’ять, швидкість обробки інформації (час, необхідний для розуміння і реагування на інформацію) і виконавчі функції (увага, планування, постановка цілей, прийняття рішень, виконання завдань).

«Ці області важливі для запам’ятовування медичної інформації, її правильного розуміння і реагування на процес захворювання, — сказав професор Веллоне. — Наприклад, пацієнти з серцевою недостатністю з легкими когнітивними порушеннями можуть забувати приймати ліки і не розуміти, що збільшення ваги є тривожною ситуацією, що вимагає негайного втручання».

Дослідження підкреслює, що когнітивна дисфункція є поширеною проблемою у пацієнтів з серцевою недостатністю – у 67% з них зафіксовано як мінімум легке порушення. «Клінічним лікарям, можливо, буде потрібно адаптувати свій освітній підхід до пацієнтів з серцевою недостатністю, наприклад, залучати спеціального особу, яка здійснює догляд, для спостереження за дотриманням пацієнтом запропонованого лікування», — сказав професор Веллоне.

У дослідженні використовувалися дані дослідження HF-Wii, в якому взяли участь 605 пацієнтів із серцевою недостатністю з шести країн. Середній вік становив 67 років, а 71% були чоловіками. Для вимірювання когнітивної функції використовувався Монреальський тест на когнітивну оцінку, а фізичне навантаження вимірювалася за допомогою тесту шестихвилинної ходьби.

Професор Веллоне сказав: «Існує помилкова думка, що пацієнтам з серцевою недостатністю не слід займатися фізичними вправами. Це явно не вірно. Знайдіть заняття, яке Вам подобається, і яке ви можете робити регулярно. Це може бути ходьба, плавання або будь-яке інше заняття. Є докази, що це поліпшить ваше здоров’я і вашу пам’ять і змусить вас почувати себе краще».

Джерело: eurekalert.org