Прогрес

Вчені: Гігантський австралійський динозавр ходив на «високих підборах»

Австралійські палеонтологи вивчили кістки динозавраRhoetosaurus brownei і зробили важливе відкриття — з’ясувалося, що великий ящір ходив на «високих підборах», утворених з м’яких тканин під п’ятою, пише Planet Today.

«Ретозавр Rhoetosaurus brownei не спирався на всю стопу, так як вона була досить малорухливою, і в такому випадку він взагалі не зміг би нормально ходити. Величезний ящір ходив, спираючись на кінчики пальців, тобто, нібито на підборах. Роль каблуків виконували м’які тканини, що підпирали п’яти динозавра. Приблизно таким же чином, до речі, влаштована стопа слона, а також деяких інших масивних тварин», — розповідають співробітники Університету Квінсленда.

Динозавра Rhoetosaurus brownei, як пише видання Journal of Morphology, не можна назвати зовсім вже гігантським — маса ящера становила близько десяти тонн, а довжина його тіла доходила до п’ятнадцяти-сімнадцяти метрів.

Тобто, мова йде про велике, але не рекордно великому істоті.

«Само собою, що у сучасних слонів стопа розвинулася незалежно від динозаврів, тобто, ми в черговий раз бачимо, що еволюція знаходить схожі рішення, коли вирішує подібні задачі. І це рішення дійсно вдале — такий підйом стопи дійсно допомагає великому суті мінімізувати зусилля, необхідні для пересування», — розповідають вчені.

Дослідники відзначили, що кістки стопи динозаврів рідко зберігаються в хорошому стані, тому відкриття було зроблено тільки зараз.