Прогрес

Вчені хочуть колонізувати Марс за допомогою космічного банку сперми

Вчені припустили, що в замороженому стані гамети можна транспортувати в космос.

Лікарі з клініки Dexeus в Барселоні в неділю представили доповідь на конференції European Society of Human Reproduction and Embryology, яка проходить з 23 по 26 червня у Відні (Австрія), інформує Ukr.Media.

Доповідь присвячена тому, який вплив надає мікрогравітація на клітини репродуктивної системи чоловіків.

За словами однієї з учасниць дослідження Монсеррат Боада, попередні роботи показали, що низька гравітація здатна змінювати структуру і функції кліток організму людини. Боада вважала за необхідне провести дослідження, присвячені впливу мікрогравітації на сперму.

«Якщо в найближчі роки число космічних місій і польотів збільшиться, важливо знати наслідки тривалого перебування людини в космосі, і, можливо, варто було б розглянути потенційні перспективи розмноження за межами Землі», — говорить вона.

Дослідження проводилося за допомогою невеликого літака, який здатний забезпечити короткочасний вплив мікрогравітації. Літак виконав 20 параболічних розворотів, кожен з яких дозволив встановити умови мікрогравітації на вісім секунд. Десять зразків сперми, узятих у десяти здорових чоловіків, вивчали до і після процедури, а також порівнювали їх з контрольними примірниками. Фахівці спостерігали насамперед за концентрацією, рухливістю сперматозоїдів і фрагментацією ДНК. Автори не помітили різниці між експериментальними зразками сперми, які побували в умовах низької гравітації, і контрольними, які залишалися на Землі.

Вчені припустили, що в замороженому стані гамети можна транспортувати в космос. Вони вважають, що це відкриває можливість створення банку сперми за межами нашої планети. На їхню думку, він би допоміг колонізувати інші планети, в тому числі Марс, за умови, що екіпаж складатиметься з жінок. Проте вони не збираються зупинятися на досягнутому і хочуть провести нові експерименти, в яких збільшать кількість репродуктивних клітин і тривалість впливу мікрогравітації.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net