Прогрес

Вчені хочуть заморозити полярні крижані шапки в боротьбі зі зміною клімату

ледВчені з Кембриджського університету впритул зайнялися питанням глобального потепління. На базі університету буде створено спеціальний підрозділ дослідників, які шукатимуть варіанти щодо збереження полярних льодовикових шапок шляхом їх заморожування, пише Planet Today.

Нова команда дослідників займеться вивченням будь-яких можливих варіантів. Навіть тих, які раніше вважалися надмірно радикальними. Однак, відзначають вчені, що вживаються зараз спроб з охолодження клімату недостатньо. Тому навіть виходять за рамки спроби можуть виявитися зовсім незайвими.

Одним з найбільш реальних варіантів, вважають фахівці, буде розпилення морської води над крижаними шапками. Для цього вченим знадобляться спеціальні кораблі без екіпажу, на високі щогли яких буде закачуватися морська вода і, надалі, розпорошуватися в атмосферу. Подібний крок дозволить збільшити кількість хмар над крижаними шапками, які зможуть захистити їх від попадання прямих сонячних променів.

Також дослідники можуть зайнятися питанням озеленення океану, розпорошуючи частинки заліза в море. Це простимулює зростання водоростей, що поглинають більшу кількість CO2.

Тобто, вже зараз у дослідників є маса ідей на тему захисту нашої планети. Залишається тільки вибрати оптимальний і знайти бюджет на втілення його в життя.