Прогрес

Вчені із США пояснили головну таємницю Всесвіту

Переважання матерії над антиматерією, вважається однією з найважливіших проблем фундаментальної фізики.

Фізики Університету Канзасу і Брукхейвенської національної лабораторії в США припустили, що переважання звичайної, баріонної матерії над антиматерією у Всесвіті пояснюється існуванням трьох різновидів бозона Хіггса, інформує Ukr.Media.

В момент Великого вибуху, коли температура Всесвіту була дуже високою, електромагнітні і слабкі взаємодії являли собою єдину електрослабку взаємодію. Трохи раніше вона була об’єднана з сильною ядерною взаємодією, а ще раніше — з гравітаційною. Той час, коли всі чотири фундаментальні взаємодії були єдиним цілим, називалося Епохою Великого Об’єднання (ЕВО) або епохою суперсиметрії.

На думку вчених, утворення матерії і антиматерії відбулося до закінчення ЕВО. Головну роль у переважанні баріонної речовини над антиматерією зіграли три частки: одна відома хігсовська частка і дві ще не відкритих, кожна масою близько тисячі гігаелектровольт. Це значення вибрано довільно, оскільки воно входить в межі виявлення детекторами на прискорювачах наступного покоління.

Гіпотетичний механізм мав дати матерії перевагу над антиматерією у мільярдному співвідношенні. Цей процес нагадує хігсовський механізм, який призвів до порушення електрослабкої симетрії.

Антиматерія (антиречовина) складається з античастинок — двійників елементарних частинок, що відрізняються від оригіналів зарядами і квантовими числами. Реакція між часткою і античастинкою називається анігіляцією. Переважання матерії над антиматерією, що спостерігається у Всесвіті, вважається однією з найважливіших проблем фундаментальної фізики.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net