Прогрес

Вчені: Космонавт зможе побувати на Марсі тільки один раз в житті

За одну добу учасники космічних місій отримують у 200 разів більшу дозу радіації, ніж люди на Землі.

Щоб зберегти здоров’я космонавтів і продовжити їм життя, ввели допустимі дози одержуваної радіації. Дозволена доза опромінення для людини — 1000 мілізіверт за все життя, 200 мілізіверт за рік. Отже, максимальну дозу радіації людина в космосі отримає вже за чотири-п’ять років. Зараз за один рік роботи на МКС житель станції набирає 220 мілізіверт, інформує Ukr.Media.

Що стосується польоту в дальній космос, то під час нього на людину будуть впливати галактичне і сонячно-протонне випромінювання.

Тому, якщо місія на Марс і справді коли-небудь стане можливою, то космонавт зможе побувати на Червоній планеті тільки один раз. Вся справа знову ж таки в радіації: за один такий політ людина отримає граничну дозу опромінення — 1000 мілізіверт, як вже говорилося вище.

Строго кажучи, до Марса, якщо взяти ці нормативи, космонавт може злітати тільки один раз в житті — туди і назад. У нього за один політ до Червоної планети буде набрана така доза, що посилати туди його більше не можна, підкреслюють експерти.

Радіація скорочує середню тривалість життя людини. Так, при дозі 1000 мілізіверт космонавт вже проживе приблизно на три роки менше. І це не єдина проблема. Опромінення, крім того, спричиняє погіршення пам’яті, когнітивних здібностей, координації, завдається шкода і центральній нервовій системі.

Таким чином, постає питання: як захистити космонавтів при польотах у далекий космос? Необхідні як правильно обладнані кораблі, так і захист вразливих місць на тілі людини. Зокрема, обов’язково потрібно закривати область тазу. Крім нього, важкі частинки впливають на гіпокамп — відділ мозку, що задіяний при процесі запам’ятовування. Значить, потрібно захистити голову «спеціальним шоломом», який буде зроблений з чогось типу поліетилену.

Між тим у NASA мають намір здійснити місію на Червону планету як можна швидше. Так, глава агентства Джим Брайденстайн нещодавно заявив, що пілотована місія на Марс відбудеться у 2033 році. А щоб захистити людину при польоті на далеку планету, вчені пропонують все більш несподівані ідеї. Наприклад, використовувати компонент червоного вина ресвератрол, — щоб уникнути скорочення м’язової маси.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net