Прогрес

Вчені: На території сучасної Іспанії десятки тисяч років тому був тундростеп

На Піренеях було набагато холодніше, ніж зараз.

Група вчених на чолі з Ноемі Салой, експертом з тафономії Національного дослідного центру гуманітарних наук (CENIEH), представила результати досліджень, проведених в печері Порталон-дель-Техаділья у Сеговії, інформує Ukr.Media.

Згідно з висновками вчених, на цій широті у часи пізнього палеоліту був тундростеп з холодним і надзвичайно посушливим кліматом, що ніколи раніше не документувалося на Піренейському півострові.

Розкопки в Порталон-дель-Техадільї почалися у 2012 році. Відтоді в печері були знайдені викопні рештки диких коней та ослів, гієн, бізонів, шерстистих носорогів, гігантських оленів, печерних ведмедів та левів.

Ці знахідки розширюють відомий палеографічний спектр видів, таких як шерстистий носоріг (Coelodonta antiquitatis) і гігантський олень (Megaloceros giganteus).

Під час Останнього льодовикового максимуму тундростеп була найбільшим за площею біомом Землі. Вона зникла 12 тисяч років тому.

Ділянки реліктових тундростепових ландшафтів — дріадові тундростепи — збереглися до наших днів в Хакасії, на Алтаї, в Забайкаллі та Прибайкаллі.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net