Прогрес

Вчені наблизилися до відкриття «нової фізики» в розширенні Всесвіту

измерилиАстрономи точно виміряли відстань до пульсуючих зірок в сусідній галактиці і підтвердили, що Всесвіт зараз розширюється швидше, ніж про це говорять спостереження за «луною» Великого Вибуху. Результати вимірів «Хаббла», що вказують на наявність «нової фізики», були опубліковані в Astrophysical Journal, повідомляє РІА Новини.

«Відкриття розбіжностей у значенні постійної Хаббла — здається, найцікавіша подія в космології за останні десятиліття. Його статистична значимість поступово росла і тепер його просто не можна відкинути як похибка вимірювань. Цей розрив не міг з’явитися в наших даних по випадковості », — заявив Адам Рісс з університету Джона Гопкінса (США).

Ще в 1929 році знаменитий астроном Едвін Хаббл довів, що наш Всесвіт не стоїть на місці, а поступово розширюється, спостерігаючи за рухом далеких від нас галактик. В кінці 20 століття астрофізики виявили, спостерігаючи за надновими першого типу, що вона розширюється ні з постійною швидкістю, а з прискоренням.

Причиною цього, як сьогодні вважають вчені, є «темна енергія» — загадкова субстанція, що змушує простір-час розтягуватися все швидше і швидше.

У червні 2016 року, нобелівський лауреат Адам Рісс і його колеги, що відкрили цей феномен, вирахували точну швидкість розширення Всесвіту сьогодні, використовуючи змінні зірки-цефеїди в Чумацькому Шляху і в сусідніх галактиках, відстань до яких можна обчислити з надвисокою точністю.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net