Прогрес

Вчені: набуття людиною сенсу життя тісно пов’язане із самопочуттям і довголіттям

Дослідники дійшли висновку, що ті, у кого є сенс в житті, щасливіші і здоровіші, ніж ті, у кого його немає.

Американські вчені з медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго з’ясували, що набуття людиною сенсу життя тісно пов’язане із самопочуттям і довголіттям, пише Journal of Clinical Psychiatry.

Експерти провели трирічне дослідження, в якому взяли участь 1042 людини у віці від 21 до 100 років. Кожен з «піддослідних» повинен був розповісти про пошук сенсу на сьогодні.

Після цього фахівці оцінювали стан здоров’я на поточний момент і співвідношення вікових груп — біологічного і «за паспортом».

Експеримент показав, що наявність сенсу в житті покращує фізичне і психічне здоров’я, тоді як сам процес пошуку сенсу пов’язаний з переживаннями і погіршенням здоров’я.

«Відсутність мети і життєвих орієнтирів є потужним стресовим фактором — це не сприяє міцному здоров’ю і продовженню життя. Багато хто думає про мету в житті з філософської точки зору, але розуміння сенсу пов’язано з поліпшенням здоров’я, хорошим самопочуттям і довголіттям. Ті, у кого є сенс в житті, щасливіші і здоровіші, ніж ті, у кого його немає», — заявив керівник дослідження, професор психіатрії і нейронаук Діліп Джест.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net