Здоров’я

Вчені назвали дієту, що продовжує життя

Страви середземноморської кухні зменшують частку жиру в печінці, серці, підшлунковій залозі та в інших органах, що може значно збільшити тривалість життя. До такого висновку прийшли вчені з Університету Бен-Гуріона (Ізраїль), що опублікували результати своїх спостережень в Journal of Hepatology.

«Ми показали, що позбавлення від запасів жиру в печінці впливає на здоров’я в довгостроковому плані помітно сильніше, ніж просте схуднення», — заявила одна з авторів роботи Ірис Шай.

Вчені набрали групу з декількох сотень добровольців, які страждали від зайвої ваги. Протягом півтора року вони вивчали вплив середземноморської дієти та інших типів дієтичного харчування на їхнє здоров’я.

Виявилося, що люди на всіх дієтах схудли приблизно однаково, проте стан їх здоров’я помітно відрізнявся. Так, добровольці, що сиділи на середземноморській дієті, помітно рідше страждали від діабету, високого тиску та інших проблем з серцем. За словами дослідників, це пов’язано зі скороченням жиру на печінці, серці та інших внутрішніх органах.

Згідно з підрахунками вченим, що сиділи на середземноморській дієті вдалося скоротити рівень жиру на внутрішніх органах на 10-30%, що значно поліпшило стан їх кровоносної системи та зробило їх організм більш чутливим до інсуліну.

Дана дієта заснована на природних звичках харчування, які сформувалися у жителів узбережжя Середземного моря. В основному режим харчування складається зі свіжих овочів, фруктів, горіхів, бобів, морепродуктів, макаронних виробів з цільного зерна і твердих сортів пшениці. Основне джерело жирів на такій дієті-це рослинні масла, переважно оливкова.