Прогрес

Вчені назвали головну причину із-за якої загинули майя

Що ж могло стати причиною краху цивілізації?

Вчені Університету штату Пенсільванія в США прийшли до висновку, що вирощування кукурудзи древніми майя могло призвести до зникнення цієї цивілізації.

Дослідники проаналізували останки, знайдені в 50 людських похованнях в руїнах міста Кахаль-Печ (Беліз). Згідно з результатами радіовуглецевого датування, поховання використовувалися в 735-400 роках до нашої ери та 800-850 роках нашої ери. Фахівці встановили склад ізотопів у залишках колагену для виявлення дієти жителів Кахаль-Печ. Виявилося, що з часом в харчовому раціоні майя зростала частка кукурудзи, інформує Ukr.Media.

Ранні майя вживали не тільки кукурудзу, але також дикі рослини та м’ясо тварин. Різноманітність їжі забезпечила продовольчу безпеку під час багатовікових посух (300-100 року до нашої ери). Однак у 750-900 роках нашої ери зростання населення привело до посилення залежності від кукурудзи та інтенсифікації сільського господарства.

На думку вчених, той факт, що основою суспільства майя стало вирощування нестійкої до посухи культури, сприяло краху соціально-політичного устрою Кахаль-Печа.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net