Men's & Women's

Вчені назвали ліки, небезпечні для вагітних жінок

Вагітним жінкам не рекомендується приймати препарати з класу бензодіабепінів: їх прийом на 11% підвищує ризик невиношування в першому триместрі, попереджають канадські вчені.

Дослідники з Centre Hospitalier Universitaire Sainte-Justine зібрали дані про приблизно 442 000 випадків вагітності серед мешканок Канади в 1998-2015 роки. Виявилося, що з усіх зареєстрованих вагітностей 6% закінчуються невиношуванням. Із загального числа вагітних близько 1% отримували препарати класу бензодіазепінів лікування емоційної напруги в самому початку вагітностей. Аналіз показав, що весь клас даних препаратів, незалежно від бренду і виробника, підвищує ймовірність невиношування вагітності на 11%.

Вчені підкреслюють, що результати їх роботи не володіють доказовою силою і можуть тільки вказувати на наявність зв’язку між застосуванням бензодіазепіном і ризиком невиношування вагітності. Крім того, крім лікарських препаратів, не протягом вагітності можуть негативно впливати стану, для лікування яких їх застосовують, зокрема, безсоння і занепокоєння.

Зазначимо, що препарати з класу бензодиабепинов, такі як Valium and Xanax, застосовуються в якості заспокійливих і для боротьби з підвищеною тривожністю.