Здоров’я

Вчені назвали оптимальний режим сну для продовження життя

Тривалість сну є ключовим фактором, коли мова йде про здоров’я серця.

Вчені Університету Колорадо в Боулдері (США) з’ясували, що навіть при фізично активному способі життя і відмові від куріння ризик серцевого нападу залишається високим, якщо людина мало спить або, навпаки, багато спить, інформує Ukr.Media.

Дослідники проаналізували генетичні дані, якість сну і медичні записи 461 тисячі осіб у віці від 40 до 69 років, у яких ніколи не було серцевого нападу. Спостереження за станом здоров’я тривало протягом семи років.

У порівнянні з тими, хто спав шість-дев’ять годин на добу, у тих, хто спав менше шести годин, ймовірність серцевого нападу протягом усього часу дослідження була на 20 відсотків вища. Однак ті, хто спали більше дев’яти годин, потерпали від проблем з серцем на 34 відсотки частіше. Оптимальний сон знижує ризик у генетично схильних людей на 18 відсотків.

Чим сильніше відхилення від нормального рівня сну, тим більш високий ризик серцевого нападу. Так, у людей, які спали п’ять годин на добу, ризик серцевого нападу був на 52 відсотки вищим, ніж у тих, хто спав сім-вісім годин. У тих, хто спав 10 годин, ймовірність цього була у два рази вища.

Недолік сну може впливати на слизову оболонку артерій або ендотелію, сприяти розвитку запальних процесів у кістковому мозку, а також призвести до неправильного вибору дієти та несвоєчасного харчування.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net