Men's & Women's

Вчені назвали плоди, які врятують чоловіків від безпліддя

Британські вчені провели дослідження і з’ясували, що регулярне вживання харчової добавки на основі лікопіну — пігменту, що додає червоний колір помідорів, призводить до поліпшення рухливості і морфології сперматозоїдів. Про роботу фахівців з Університету Шеффілда йдеться в статті, опублікованій в виданні European Journal of Nutrition.

Як наголошується, в експерименті брали участь 60 добровольців у віці від 19 до 30 років. Протягом 12 тижнів кожен день одна частина з них брала добавки з лікопіном, а інша — схожі плацебо. Перед початком експерименту і після нього у молодих людей взяли аналізи крові і зразки сперми.

Було встановлено, що в групі, яка споживала лікопін, частка сперматозоїдів здорової форми і більш активних статевих клітин зросла на 40%.

Тепер фахівці хочуть провести більш масштабне дослідження, для того щоб підтвердити або спростувати перші результати. Крім того, вчені мають намір вивчити вплив харчової добавки на чоловіків з проблемами фертильності. При цьому основна мета експертів полягає в тому, щоб з’ясувати, чи допоможе лікопін завести дітей безплідним парам.

Лікопін — потужний антиоксидант, який потенційно здатний знижувати пошкодження, викликані окисленням сперматозоїдів, яке вважається однією з причин виникнення проблем з фертильністю у чоловіків. Крім помідорів, він міститься в шипшині, брусниці, грейпфрутах, кавуні.

Раніше японські вчені провели дослідження і з’ясували, що регулярне вживання в їжу грибів знижує ризик виникнення раку простати.