Прогрес

Вчені назвали причину еволюції людства

Фахівці вважають, що певні зміни в розвитку людського виду обумовлюються вмістом цукру в крові.

Вчені з Університетського коледжу в Лондоні знайшли імовірну причину еволюції людства. Про це повідомляє The Economist.

Доктор Френсіс Бродська і її колеги стверджують, що величезний вплив на розвиток людського виду має високовуглеводна їжа і кількість цукру в крові.

Фахівці вивчили ДНК у 25 004 людських геномах, взятих з бази даних 1000 Genomes Project, де містяться зразки 26 популяцій людей з усього світу. Також були вивчені ДНК шимпанзе і генетичний матеріал неандертальців і денисівських людей.

Виявилося, що ген CLTCL1, пов’язаний з регулюванням рівня цукру в крові, має дві версії, одна з яких більш ефективна. Крім того, він з’явився у людей тільки під час неоліту, коли людство почало вирощувати і вживати зернові культури.

Багата вуглеводами їжа почала підвищувати рівень глюкози в крові, і організму довелося еволюціонувати, створивши ефективний механізм контролю за цукром у крові. Через наявність менш ефективного гена CLTCL1 з’являються проблеми з регулюванням кількості цукру, у тому числі — цукровий діабет.

Якщо вчені зможуть довести, що ефективний ген CLTCL1 став домінантним, то можна буде стверджувати, що еволюція людства триває досі.