Здоров’я

Вчені назвали спосіб удвічі знизити ризик серцевої недостатності

сердцеВчені з медичної школи Уейк Форест прийшли до висновку, що дієта DASH (дієтичний підхід до припинення гіпертонії) знижує ризик розвитку серцевої недостатності майже вдвічі ефективніше, ніж будь-які ліки. Результати їх дослідження опубліковані в прес-релізі на MedicalXpress.

В основі дієти DASH лежить споживання фруктів, овочів, горіхів, цільного зерна, домашньої птиці, риби нежирних молочних продуктів при одночасному зниженні споживання солі, червоного м’яса, кондитерських виробів і солодких напоїв. Ця система живлення схожа на середземноморську дієту, але відрізняється рекомендацією вживати молочні продукти і виключити алкоголь.

Щоб перевірити благотворний вплив DASH, фахівці вивчили дані за 13 років майже 4,5 тис. чоловіків і жінок з різних етнічних груп. На початку дослідження вік учасників коливався від 45 до 84 років, вони не мали в анамнезі серцево-судинних захворювань.

Добровольці відповідали на 120 питань про свої харчові звички, розмірах порції і частоту вживання тих чи інших продуктів харчування і напоїв. Учасників розділили на п’ять груп, грунтуючись на тому, наскільки близько їх звички харчування відповідають дієті DASH.

За результатами дослідження з’ясувалося, що в цілому ризик придбати серцеву недостатність суттєво не варіювався від дотримання DASH для населення в цілому, але він мав місце для учасників віком до 75 років. При цьому в групі з найвищим рівнем відповідності дієті рівень захворюваності був на 40% нижче, ніж у групі з низькою ступенем відповідності.