Здоров’я

Вчені назвали спричинювані рак обставини

З виникненням захворювання пов’язана хвороба такоцубо, або синдром розбитого серця, заявили кардіологи.

На розвиток раку може вплинути так званий синдром такоцубо, або синдром розбитого серця. До такого висновку прийшли американські вчені, повідомляє Journal of the American Heart Association.

Цей синдром з’являється при сильному психологічному стресі і може спричинити гостру мінливу дисфункцію лівого шлуночка. Хвороба проявляється раптовим розвитком серцевої недостатності або болем у грудях, що поєднуються зі змінами на ЕКГ, характерними для інфаркту міокарда.

За словами вчених, такий синдром може розвиватися на тлі стресових ситуацій, що спричинюють сильні негативні емоції. Такими подіями можуть бути смерть близької людини або розставання. Також до такого стану можуть привести й радісні події, що дають сильні емоції. Наприклад, весілля або ж отримання нової роботи.

У рамках роботи з 1600 добровольцями дослідники з’ясували, що в кожної шостої людини з такоцубо через деякий час діагностували появу злоякісної пухлини.

Вчені закликали не панікувати і обстежитися в разі пережитого сильного стресу.

Нагадаємо, раніше вчені знайшли спосіб знизити ризик розвитку раку. Крім того, у США почали тестувати вакцину проти раку.