Здоров’я

Вчені: Не варто захоплюватися дезинфікуючими засобами

Ще зовсім недавно ми знали, що для того, щоб очистити руки від небезпечних бактерій, потрібно помити їх з милом. Але часи змінюються, і зараз на зміну тандему мила і води прийшли дезинфікуючі засоби для рук. Що може бути простіше, ніж видавити на долоні крапельку спеціальної речовини і ретельно розтерти? Це настільки просто і легко, що ми привчаємо до цього засобу гігієни навіть своїх дітей. Але наскільки безпечні ці продукти?

Види дезинфікуючих засобів для рук

Можливо, ви не знали, але не всі ці засоби однакові. Деякі із них неефективні та можуть нести потенційну загрозу для організму. Фахівці рекомендують використовувати тільки ті дезинфікуючі засоби, в яких міститься не менше 60% спирту. Продукти на безалкогольній основі погано справляються зі знищенням шкідливих бактерій. Деякі мікроби можуть навіть розвинути стійкість до таких дезинфікуючих засобів, інформує Ukr.Media.

Крім того, намагайтеся уникати засобів, які містять триклозан — синтетичний елемент, доданий в антибактеріальні продукти. Дослідження показали, що вплив високої дози триклозану на організм людини може знизити вироблення деяких гормонів щитовидної залози, роблячи бактерії стійкими до антибіотиків.

Наскільки правильно ви використовуєте дезинфікуючий засіб?

Ефективність таких препаратів залежить не тільки від складу, але і від того, як ви його застосовуєте. Щоб очистити шкіру від мікробів і бактерій, необхідно нанести невелику кількість дезинфікуючого засобу на долоню і розподілити його по всій поверхні рук, потім дати йому трохи висохнути. Витирати або полоскати руки після нанесення не варто. При правильному використанні дезинфікуючого засобу на спиртовій основі можна вбити не менш як 99,9% вірусів, грибків і бактерій.

Що краще: мило чи дезинфікуючий засіб?

Спосіб життя сучасних людей змушує нас все частіше відмовлятися від традиційного способу очищення шкіри рук на користь дезинфікуючій рідині. Але вчені запевняють, що немає нічого краще мила і води. Застосовувати дезинфікуючі засоби потрібно лише у випадках, коли у вас немає доступу до води.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net