Прогрес

Вчені підтвердили падіння на Землю метеориту 13 тисяч років тому

Різкі зміни клімату в минулому підказали вченим про можливе падіння метеориту на нашу планету.

Трохи менше 13 тисяч років тому температури на короткий час різко знизилися у багатьох частинах світу, особливо в північній півкулі. Ми знаємо це завдяки аналізу крижаних кернів, пробурених в Гренландії, і океанів по всьому світу. Пилок різних рослин також може розповісти нам про цей період, який вчені називають Пізнім дріасом, інформує Ukr.Media.

Початок цього періоду збігається з початком останнього зледеніння, під час якого відбулося масове вимирання. Це було приблизно 12 680 років тому. Приблизно водночас деякі види тварин вимерли. Серед них були мамонти в Європі, великі бізони в Північній Америці і гігантські лінивці в Південній Америці.

Причини цього процесу досі залишаються неясні. Висувалося припущення, що він пов’язаний зі змінами в системах океанічної циркуляції. Але набагато більший інтерес викликає гіпотеза, яку вчені висунули ще у 2007 році: причиною останнього зледеніння стало зіткнення з космічним об’єктом, подібним астероїду або комети. Воно викликало багато суперечок, бо не підкріплювалося доказами і здавалося малоймовірним сценарієм.

Однак автори нової роботи спробували довести цю гіпотезу, досліджуючи концентрації платини по всій земній кулі. Цей метал, як відомо, концентрується в метеоритах, тому, якщо в якомусь місці її знаходять дуже багато — це може бути ознакою космічного удару.

Дослідники виявили платинові скупчення в крижаному керні в Гренландії, а також у таких віддалених один від одного районах, як Європа, Західна Азія, Північна Америка і навіть Патагонія в Південній Америці. Всі ці сплески припадають на один і той же період часу. Досі вченим не вдавалося отримати таких явних доказів метеоритної гіпотези останнього зледеніння.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net