Прогрес

Вчені: північні олені їдять морські водорості, щоб вижити під час глобального потепління

оленьВнаслідок глобального потепління на планеті взимку на Арктиці з’являється все більше ділянок незамерзлої води і менше снігу. Зараз в цей період навіть дощі почастішали, і все це безпосередньо впливає на навколишній світ і, особливо, на північних (свальбардських) оленів, передає Fox News.

Цей вид оленів, історія яких на Свальбардське островах налічує близько 5 000 років, досить малочислен: їх зараз близько 20 000. Тепер північні олені змушені харчуватися морськими водоростями, щоб вижити взимку, яка поступово буде ставати все тепліше і тепліше. Основною причиною зміни раціону цих рідкісних тварин, на думку дослідників Центру динаміки біорізноманіття Норвезького університету науки і технологій, є той факт, що тепер їм складніше знаходити ті рослини, якими вони зазвичай харчувалися.

Справа в тому, що зараз замість снігу взимку все частіше йдуть дощі, які потім перетворюються в лід, що порушує процес вегетації рослин.

Вчені помітили зміни в раціоні північних оленів, коли тварини началис збиратися на березі моря, в той час як раніше вони воліли йти в глиб островів. Запідозрили недобре вчені порівняли показники екстрементів північних оленів, що поїдають морські водорості з аналізами північних оленів, що харчуються звичайними рослинами. Здогадки виявилися вірними. Морські водорості не так поживні, як рослини, які зазвичай їдять північні олені. Зараз тварини в тій чи іншій мірі харчуються морськими водрослями, щоб заповнити недолік раціону.

Згідно з результатами тих же досліджень, даний процес почався більше 10 років тому. Однак проблема не тільки в недостатньо поживності морських водоростей. Тепер північні олені, що збираються на узбережжі, стануть легкою здобиччю для полярних ведмедів і в підсумку можуть опинитися на межі вимирання.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net