Прогрес

Вчені показали відео зіткнення комети з Сонцем

Апарат SOHO зафіксував смерть ще однієї комети.

Космічний апарат SOHO (Solar and Heliospheric Observatory), головна мета якого — спостереження і вивчення Сонця, — за весь час своєї роботи з 1995 року зареєстрував вже понад трьох тисяч комет. На думку представників Космічного агентства США, SOHO — найбільш успішна програма з виявлення комет за всю історію, інформує Ukr.Media.

На цьому тижні обсерваторія зафіксувала момент, коли світна комета вп’ялася в наше світило. Комета з’явилася на сенсорах SOHO 14 серпня у вигляді крихітного яскравого відблиску, і вже на наступний день Сонце притягло її до себе.

Відео було зроблено з допомогою ширококутного спектрометричного коронографа, або LASCO. Інструмент спеціально закриває Сонце на записі, щоб створити штучне сонячне затемнення всередині самого себе і позбавитися від відблисків. Трохи вище світила розташовується Венера, у лівій частині — Марс.

Як заявляють учені NASA, спостережувана комета входить в навколосонячне сімейство Крейца (Kreutz Sungrazers), члени якого, як вважається, колись були частиною однієї великої стародавньої комети. Раніше виявлені дрібні представники цієї групи були зруйновані при наближенні до зірки. Однак трапляється, що цим небесним тілам вдається вціліти і успішно пройти повз Сонце.

В кінці грудня телескопи NASA сфотографували найяскравішу комету 2018 року.