Прогрес

Вчені: Половина океанів Землі «прилетіла з космосу»

мореВода покриває майже три чверті поверхні нашої планети, проте вчені досі точно не знають, звідки вона взялася і чому її так багато.

За однією з версій, коли Земля тільки формувалася і була ще дуже молодою планетою, воду поступово виділяли насичені водою мінерали. За іншою, якусь частину її могли занести на нашу планету комети і астероїди.

Здається, хіміки з Університету Арізони щойно знайшли підтвердження другої теорії. Вони виявили воду — багато води — у зразках породи з кам’яного астероїда Ітокава, який до останнього часу вважався абсолютно «сухим». Про це повідомляє BBC.

Згідно з їхніми підрахунками, за мільярди років існування нашої планети астероїди, подібні Итокаве, могли занести на Землю приблизно половину всієї води, що становить Світовий океан. Або, якщо бути точним, близько 700 млрд мегатонн — загальна кількість води на планеті оцінюється в 1,4 секстиллиона літрів (в запису секстиллиона — 21 нуль після одиниці).

«Ми з вами живемо в» блакитній точці космосу » — на планеті, багатій водою і органічними сполуками, які роблять можливим існування життя. Ми не знаємо жодної іншої подібної планети. І моя головна мета — відповісти на питання, як так вийшло», — пояснює професор університету Арізони і один з авторів дослідження Мэтрайе Боз.

Ітокава — перший і поки єдиний астероїд, склад якого вдалося детально вивчити. Проте цього досить, щоб не без підстави припустити: астероїди, комети та інші небесні прибульці з космосу зробили істотний внесок у формування земних океанів.

«Ми виявили, що в досліджених зразках значно більше води, ніж в середньому містять небесні тіла в межах нашої Сонячної системи», — заявив другий співавтор роботи Цзінь Цзилян.

У 2005 році японський зонд «Хаябуса» провів три тижні на орбіті Ітокави-який, як прийнято вважати, виник в ході зародження Сонячної системи. Потім апарат приземлився на поверхню астероїда, взяв там зразки ґрунту, а в 2010 році доставив їх назад на Землю.

Ітокава складається переважно з мінералів, багатих кремнієм, і належить до одного з найпоширеніших типів астероїдів в Сонячній системі. Вчені вважають, що він відколовся від більшого об’єкта в результаті зіткнення з іншим небесним тілом.

Зараз в космосі працює інший японський космічний зонд,»Хаябуса-2″. У вересні минулого року, через три з половиною роки після запуску, він досяг своєї мети, долетівши до астероїда Рюгу, який за формою нагадує дзигу.

Вивчивши астероїд, зонд вистрілив в нього мідним стрижнем, оснащеним зарядом вибухівки, відійшов на безпечну відстань і підірвав заряд. Зібрані утворилися при вибуху зразки грунту ще належить доставити на Землю для вивчення.