Прогрес

Вчені попередили про загрозу розлому земної кори

породаГеологи з Лісабонського університету знайшли пояснення дивним явищ, що відбуваються біля узбережжя цієї країни, і попередили про загрозу розлому земної кори. Про це повідомляє National Geographic.

Дослідження базується на вивченні даних про сильний землетрус 1969 року в Португалії і послідував за ним цунамі. Вчені звернули увагу, що точно в тому ж місці двома століттями раніше (у 1755 році) відбулися ще більш потужні підземні поштовхи, які увійшли в історію як Велике лісабонську землетрус. Воно майже повністю знищило місто Лісабон і забрало близько 100 тис. життів.

Геологи зв’язали ці дві події і представили своє пояснення. На їхню думку, біля узбережжя Португалії нижня частина літосферної плити відходить від верхньої, тобто буквально розшаровується.

Як зазначають фахівці, це природне явище ще жодного разу не було зафіксовано людиною і вважається гіпотетичним. Щоб перевірити свою гіпотезу, вчені вирішили вдатися до комп’ютерного моделювання і зімітувати розлом плити на підставі сейсмологічних даних 1969 року.

Моделі показали, що аномальні зрушення на кордоні континентальної та океанічної плит відбуваються на великій швидкості і простягаються на глибину до 250 км. Якщо висновки вчених підтвердяться, то робота португальських фахівців стане першим доказом того, що океанічна плита знаходиться в процесі розлому.

Це тектонічне явище може ознаменувати собою один з найбільш ранніх етапів «скорочення» Атлантичного океану, що призведе до зсуву Європи у напрямку до Канади.