Прогрес

Вчені пояснили аномалії крижаного покриву Антарктиди

Вони встановили причини появи величезних дірок біля узбережжя материка. Вивчення велося за допомогою роботизованих зондів.

Група вчених з Вашингтонського університету встановила причини появи аномальних гігантських дірок в крижаному покриві Антарктиди. Про це пише Phys.org.

Діра, що з’явилася в 2016 та 2017 років роках, викликала великий інтерес з боку вчених і журналістів. Незважаючи на те, що десятиліття тому утворилися ще більші порожнини, океанографам вперше вдалося по-справжньому спостерігати утворення дірок в льоду Антарктики.

У ході вивчення досліджувалися супутникові знімки морського крижаного покриву, роботизованих дрифтерів і навіть тюленів, оснащених датчиками, щоб краще зрозуміти це явище.

«Спостереження показують, що недавні порожнини відкрилися через комбінацію факторів: один з них — незвичайні умови в океані, а інший — серія дуже інтенсивних штормів, які кружляли над морем Уедделла з майже ураганними вітрами», — зазначили вчені.

Ополонка може сформуватися біля берега через переміщення льоду, рухомого вітром. Але вона також може з’являтися далеко від берега і зберігатися тижнями або місяцями, служачи оазисом для пінгвінів, китів і тюленів, які можуть спливати і дихати.