Прогрес

Вчені пояснили нечутливість деяких гризунів до болю

Німецькі вчені пояснили, чому унікальні голі землекопи і їх близькі родичі не відчувають біль, пише журнал Science.

Голі землекопи — невеликі безволосі ссавці, які живуть під землею. Ці гризуни живуть надзвичайно довго, практично не схильні до ракових захворювання, а також не відчувають болю навіть при зіткненні з соляною кислотою. Крім того, вони здатні жити без повітря близько 20 хвилин.

За словами вчених, надзвичайні здібності тварин пояснюються мутаціями в генах.

«Мутація в гені NALCN дозволила цим гризунам жити в такому середовищі, яку уникають всі інші тварини, в тому числі і інші землекопи. Ці істоти допоможуть нам створити вкрай ефективні анальгетики, так як вони показали, що підвищена активність цього іонного каналу дуже надійно блокує біль », — розповів один з дослідників Гері Льюініз з Центру молекулярної медицини Макса Дельбрюка в Берліні.

Експерименти показали, що крім голих землекопів «суперздатностями» нечутливості до болю володіють ще чотири підвиди землекопів.

При цьому аналіз ДНК показав, що біль притупилася у цих гризунів в процесі еволюції, так як це почуття заважало їх предків є гіркі коріння рослин і жити поруч з колоніями мурах, чиї укуси вкрай болючі для всіх інших тварин.