Прогрес

Вчені: Про поверхні Венери досі відомо вкрай мало

Астрофізики з Інституту наук про Місяць і планети (LPI) провели дослідження, присвячене древньому минулому Венери. Так, вони прагнули з’ясувати, чи могла ця планета кілька мільярдів років тому мати рідкі водойми на поверхні і бути придатною для живих організмів, повідомляє Geophysical Research: Planets.

Вчені зосередилися на лавовом потоці Ovda Fluctus і за допомогою радарів з’ясували хімічний склад його порід.

Вважалося, що нагір’я Венери складаються з гранітних порід, і ці ландшафти віддалено схожі на земні. Але, згідно з новими даними, Ovda Fluctus є геологічне утворення з базальтової лави.
Для його формування не потрібна вода, а значить — наявність океанів на древньої Венері знову опинилося під великим питанням.

Вчені підкреслили, що про поверхні Венери досі відомо вкрай мало. Якщо її поверхня складається з базальтових порід, то, ймовірно, їх стиснули до нинішніх розмірів внутрішні сили на зразок тектоніки земних плит, яка сформувала гірські ланцюги.

Раніше експерти NASA припустили, що колись Венера володіла достатньо м’яким кліматом. Але 700-750 мільйонів років тому стався якийсь катаклізм, який перетворив її в розпечений і вельми негостинний мир.

Втім, не виключено, що життя могло все ж зберегтися, але не у поверхні планети, а в більш сприятливому середовищі — на великих висотах, серед хмар. Вчені вже давно помітили в атмосфері сусідки Землі дивні темні плями, які за своїми властивостями схожі на мікробні спільноти.