Світ

Вчені прогнозують підтоплення Нью-Йорка і Шанхаю через підйом рівня Світового океану

Рівень Світового океану може піднятися до кінця нинішнього століття майже на 2 метри, що може призвести до підтоплення таких мегаполісів, як Нью-Йорк і Шанхай. Про це повідомила в репортажі телекомпанія PIX11 з посиланням на дослідження міжнародної групи учених, опубліковане на порталі «Архіви національної академії наук США (Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA), передає ТАСС.

За їх оцінками, підйом рівня Світового океану може прискоритися в разі, якщо масштаби викидів в атмосферу парникових газів не будуть знижуватися. В умовах потепління клімату прискориться танення льодових масивів Гренландії та Антарктиди. За найбільш песимістичним сценарієм, середня температура на планеті до 2100 року підніметься на 5 градусів Цельсія, що призведе до катастрофічного підйому води в океані більш ніж на 2 метри і вимушеної масової евакуації 187 млн осіб з території 1,79 млн кв км.

Автори дослідження відзначають, що ймовірність найбільш песимістичного сценарію кліматичних змін не надто висока — близько 5% — однак скидати її з рахунків не слід.

«Результати нашого дослідження вказують на те, що небезпека дуже значного підйому рівня води внаслідок танення двох льодових масивів існує, — привела телекомпанія думку одного з авторів дослідження професора Брістольського університету Джонатана Бамбера. — Від того, які рішення будуть прийняті в області світової політики протягом майбутнього десятиліття, залежить майбутнє, а також те, наскільки придатною для проживання буде планета і в яких умовах житимуть майбутні покоління».

Згідно з підготовленим в 2013 році прогнозами групи експертів ООН, рівень Світового океану може піднятися на 52-98 см до кінця століття, якщо нинішні темпи кліматичних змін збережуться. Однак, як свідчать дані підготовленого в грудні минулого року доповіді Arctic Report Card («Про стан Арктики») Національного управління з проблем океану і атмосфери США, процес потепління клімату в Арктиці йде набагато більш швидкими темпами, ніж кліматичні зміни в інших регіонах. Останні п’ять років були в Арктиці найтеплішими за період після 1900 року і темпи потепління в цьому регіоні вдвічі вище, ніж в будь-якому іншому районі планети. Зокрема, за оцінками укладачів доповіді, максимальна площа арктичних льодів була близька до мінімуму за останні 39 років спостережень, а площа багаторічних льодів, на частку яких припадає близько 1% від площі всіх льодів в Арктиці, за останні 33 роки скоротилася на 95%. Особливо сильно потепління позначилося на Беринговому морі біля узбережжя Аляски.

В Антарктиді на льодовику Туейтса вчені в лютому нинішнього року виявили гігантську каверну, порівнянну за розмірами з островом Манхеттен. Її розміри такі, що могли б вмістити 14 млрд тонн льоду. Гігантський провал утворився, імовірно, в тому районі, де мова льодовика сповзає зі скельного підстави в океан і йде прискорене танення льоду. Згідно з сучасними науковими уявленнями, заледеніння Антарктиди почалося близько 23 млн років тому, і в міру розвитку заледеніння Західна Антарктида, що представляла раніше кілька розрізнених геологічних формацій, об’єдналася зі східною Антарктидою в єдиний масив. Площа антарктичного льодового щита становить 14 млн кв км, а обсяг льоду в ньому — 30 млн куб км.